Bonniers Trafikskola Online

Intensivkurs körkort

Intensivkurs körkort

Om du planerar att ta körkort inom en snar framtid, har du troligtvis funderat över de olika alternativen som finns och kanske har du även funderat på att gå en intensivkurs? I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad en intensivkurs innebär, hur den går till och vilka fördelarna med kursen är!

Innehåll

- Vad är en intensivkurs?
- Hur är intensivkurserna upplagda?
- Fördelarna med en intensivkurs

Vad är en intensivkurs?

Precis som namnet antyder så är en intensivkurs ett format som är utformat för att du ska kunna ta körkortet snabbare. Det innebär att du under en kortare period både övningskör och studerar teori för att kunna ta körkortet inom (vanligtvis) några veckor. Under denna period genomför du även riskettan och risktvåan.

Idag finns det många olika trafikskolor som erbjuder intensivkurser, vilket även innebär att kursernas utformning kan variera från skola till skola. De allra flesta kurser är däremot mellan 1-4 veckor långa och passar både dig som är nybörjare eller också har lite körvana sedan innan.

Många skolor (inklusive vi) rekommenderar att man åtminstone övningskör privat ett par gånger och kan grunderna. Det vill säga start, stopp och manövrering av bilen. Anledningen till detta är för att intensivkurserna inte är en garanti på att du kommer att få körkortet under dessa veckor, utan framförallt för att du ska ta stora steg framåt. Med det sagt så klarar däremot de allra flesta att ta körkortet direkt efter genomförd kurs.

Hur är intensivkurserna upplagda?

Som nämnts tidigare kan kursernas utformning variera från körskola till körskola, men många utav dem pågår under vardagar (måndag till fredag). Under dessa dagar har du ett antal körningar som kan variera mellan 1-4 st/dag. Under resterande tid har du hos de flesta skolor tillgång till böcker och annat studiematerial som gör att du kan studera teori.

Känner du däremot att du enbart vill fokusera på att förbättra körningen under intensivkursen, har du hos många körskolor möjligheten att välja en kurs utan någon teori. Tänk dock på kontrollera detta innan du bokar in en kurs så att du vet vad som gäller redan innan du anländer.

Många skolor rekommenderar nämligen att du börjar att studera på teorin redan innan du anländer, direkt när du anmäler dig till kursen. Detta kommer nämligen att ge dig ett stort försprång när det kommer till såväl teorin som körningen. Har du tur så erbjuds även lärarstödda teorilektioner under intensivkursen.

Fördelarna med en intensivkurs

Så, vilka är då fördelarna med att gå en intensivkurs? Fördelarna med denna typ av kurs är många men den allra största är att du hinner lära dig väldigt mycket under kort tid, både när det kommer till teori och körning. Något som i sin tur leder till att du har möjligheten att ta körkortet snabbare!

En annan positiv aspekt med intensivkurserna är att du kör ofta och med korta intervaller, vilket innebär att du inte hinner glömma bort det du lär dig. Något som annars kan hända om man enbart kör ett 1-2 gånger per vecka.

Som vi har nämnt tidigare är det även viktigt att veta att en intensivkurs inte är någon garanti för att du klarar av att ta körkortet. Och även om de flesta körskolor erbjuder individuell körning är det bra att veta att det kan bli ett högt tempo emellanåt.

Det är också viktigt att man förstår att alla utvecklas olika och ibland kommer du troligtvis att ha dåliga dagar där körningen går sämre, medan andra kommer gå hur bra som helst. Detta är en naturlig del av utvecklingen och vägen till körkortet!

Avslutningsvis

Vi hoppas nu att du har bättre koll på vad en intensivkurs är, vad den innehåller och vilka fördelarna med upplägget är. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.