Bonniers Trafikskola Online

Introduktionsutbildning för övningskörning

Introduktionsutbildning

Om du läst någon av våra tidigare artiklar som handlar om övningskörning eller också börjat undersöka hur du kommer igång med att köra privat, är du troligtvis medveten om att både du och din handledare är tvungen att genomgå en introduktionsutbildning. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om varför denna introduktionsutbildning är viktig, vad den innehåller och vad den kostar.

Innehåll

- Varför är introduktionsutbildningen nödvändig?
- Introduktionsutbildningens innehåll

Varför är introduktionsutbildningen nödvändig?

Om du planerar att övningsköra privat är det ett krav att både du och din handledare genomgår en så kallad introduktionsutbildning innan ni kan skicka in och få ett godkänt körkortstillstånd respektive handledarbevis.

Många kan ibland tycka att det känns väldigt överväldigande eller till och med onödigt att genomföra alla dessa steg för att få börja övningsköra. Med anledning av detta kan det vara bra att veta varför denna utbildning är nödvändig.

Syftet med utbildningen är nämligen att både du som elev och handledare ska få hjälpsamma tips och råd om hur ni kan lägga upp övningskörningen på bästa sätt. Ni får även kunskap om trafiksäkerhetstänk och möjlighet att ställa frågor om trafikregler eller annat som det kan finnas funderingar kring.

Utbildningen är alltså viktig för att både du och din handledare ska känna sig trygg när ni ger er ut på vägen, samt för att ni ska kunna planera körningen på ett så bra sätt som möjligt. Något som i sin tur leder till att du kan ta körkortet så snabbt som möjligt!

Introduktionsutbildningens innehåll

Nu när du har bättre koll på varför introduktionsutbildningen är viktig, tänkte vi berätta mer om vad den innehåller exakt. Till att börja med genomförs denna typ av utbildning hos en trafikskola. Den genomförs vid ett enda tillfälle och är ungefär 3-4 timmar lång. Priset för utbildningen kan självklart variera från trafikskola till trafikskola, men vanligtvis ligger priset mellan 300-400 kronor per person.

Nedan kan du läsa mer om utbildningens innehåll:

Mål, innehåll & regler under körningen

- Vilka mål som körkortsutbildningen har, samt vilket innehåll som ingår.
- Vilket juridiskt ansvar din handledare har när ni kör.
- Hur din handledare kan agera föredöme på bästa sätt.
- Vilka krav och kriterier du bedöms efter under uppkörningen.

Planering av körningen

- Vilken funktion den privata övningskörningen har under körkortsutbildningen, samt hur den kan kombineras med lektioner på trafikskola för att snabba på processen.
- Vilket inflytande körkunskapen har över säkerheten i trafiken.
- Hur ni planerar och strukturerar övningskörningen på bästa sätt.

Viktiga trafiksäkerhetsfrågor

- Hur ni på bästa sätt tar hänsyn till dina egna förutsättningar och väljer miljö utefter detta.
- Hur och varför du och dina handledare kan tolka situationer på olika sätt.
- Vilka begränsningar som finns hos nya förare och vilka felhandlingar som kan göras.
- Hur nya förare tolkar sin egna körförmåga.
- Vilka skaderisker som nya förare medför när det kommer till hastighet, bilbälte, alkohol, droger och trötthet i trafiken.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför introduktionsutbildningen är viktig, samt vad den innehåller. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online. Vi ses på vägarna!