Bonniers Trafikskola Online

Körkort pris

körkort pris

Att det kan kosta väldigt mycket att ta körkort är ingen hemlighet, men vad kostar det mer exakt? Det är vanlig fråga bland de som är i full färd med att ta körkortet. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom hur mycket det kostar i snitt, samt hur du kan komma tillväga betydligt billigare.

Innehåll

- Generella fakta om körkortspriser
- Obligatoriska moment
- Kostnaden för att ta körkort

Generella fakta om körkortspriser

Innan vi berättar mer om vilka delar av körkortsutbildningen som är obligatoriska, hur du kan komma undan billigare, samt bryter ner de olika kostnaderna, tänkte vi börja med att dela med oss av lite generella fakta.

Det kan nämligen vara bra att veta at körkortspriset kan variera beroende på vart i landet du bor. Något som framförallt påverkar det slutgiltiga priset för körkortet är nämligen kostnaden för att utbilda sig på en trafikskola och ta körlektioner, vilket generellt sett brukar vara dyrare i de större städerna.

Eftersom man i större städer inte är lika beroende av att äga en bil är det inte lika många som har möjlighet att kontinuerligt övningsköra privat. Något som i sin tur leder till att man blir tvungen att ta fler lektioner. Även körlektionerna i sig kan vara dyrare i större städer, vilket dels kan förklaras med att körskolornas utgifter oftast är högre än på mindre orter.

Obligatoriska moment

Om du har läst vår tidigare artikel Ta körkort privat, är du troligtvis medveten om vilka delar i körkortsutbildningen som är obligatoriska, men vi tänkte ändå gå igenom dem en gång till. Genom att veta vilka moment som är ofrånkomliga vet du nämligen vilka kostnader som du åtminstone får räkna med.

De moment i körkortsutbildningen som är obligatoriska är synundersökning, riskettan, risktvåan, teoriprov, uppkörning, fotografering till körkortet, samt tillverkning av körkortet. Allt som allt uppgår dessa obligatoriska kostnader till drygt 4 500 kronor, men vi kommer att stapla samtliga kostnader nedan.

Kostnaden för att ta körkort

Nu när du har lite koll på de obligatoriska momenten tänkte vi stapla upp samtliga kostnader för respektive moment, samt berätta vad snittkostnaden för kortet är.

- Syndundersökning – 150-200 kronor.

- Handledarutbildning för dig & din handledare (om du ska övningsköra privat) – 700 kronor.

- Teoribok (nypris) – 250 kronor.

- Körlektioner hos trafikskola – cirka 600-800 kronor per lektion. De flest brukar köra drygt 10 lektioner, vilket innebär en total kostnad på 6000-8000 kronor.

- Riskettan – 700 kronor.

- Risktvåan – 2000 kronor.

- Teoriprov hos Trafikverket – 325 kronor.

- Uppkörning via Trafikverket – 800 kronor.

- Hyra bil för uppkörningen – cirka 400 kronor.

- Fotografering för körkortet – 80 kronor.

- Tillverkning av körkortet – 250 kronor.

Allt som allt hamnar snittpriset för ett körkort på 15 000 kronor, men detta kan som sagt variera på var du bor, samt hur många körlektioner du väljer att ta hos en trafikskola. Om du misslyckas med teoriprovet eller uppkörningen kan även detta påverka priset. Skulle du välja att genomföra en intensivkurs kan också det ha verkan på körkortskostnaden.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad det kostar att ta körkort. Om du behöver komma igång och studera inför körkortsprovet, kan du med fördel ta hjälp av våra pedagogiska körkortsfrågor och teoriprov online.